Justitie wil Satudarah-kopstukken opnieuw achter tralies: 'Honderden kilo's co*ke naar Rusland' (2024)

Nieuws

Tom Meerbeek

12 oktober 2023, 13:48 5 minuten leestijd

Justitie wil Satudarah-kopstukken opnieuw achter tralies: 'Honderden kilo's co*ke naar Rusland' (2)

Michel B., de Enschedese mede-oprichter van motorclub Satudarah, zou berichten hebben verstuurd over de export van cocaïne naar Rusland. Dat werd vandaag duidelijk op een voorbereidende zitting tegen hem en acht medeverdachten. Het zou gaan om '600 stuks', duidend op het aantal kilo's.

Alle negen verdachten - Satudarah-gelieerd- werden afgelopen zomer op vrije voeten gesteld vanwege persoonlijke omstandigheden. Omdat ze er van worden verdacht betrokken te zijn bij de smokkel van duizenden kilo's co*ke, was hun schorsing uit voorlopige hechtenis een trap tegen het zere been van het OM. Die heeft vandaag gevraagd om alle verdachten weer op te sluiten.

Voortzetting Satudarah

Volgens de openbaar aanklager moeten ze opnieuw worden aangehouden, omdat er een nieuw feit op hun aanklacht is verschenen: voortzetting van de verboden motorclub Satudarah. Uit observaties van de recherche en cryptocommunicatie zou voortzetting van de club blijken.

600 stuks naar Rusland

Zo zagen rechercheurs van onderzoeksteam '26March' dat de verdachten in wisselende samenstelling met elkaar spraken op verschillende locaties. Tijdens die gesprekken wisselden ze geregeld van plek om met elkaar te spreken. Vaak werd er ook gefluisterd, stelt het observatieteam.

Gruupke

In cryptocommunicatie-app Exclu zouden de verdachten verschillende chatgroepen hebben aangemaakt, die zouden duiden op voortzetting van de verboden club Satudarah. Zo werd er volgens de opsporingsdiensten informatie gedeeld over clubavonden en (oud-)leden. Namen van de chatgroepen waren onder andere: 'Gruupke', Kapikane SMC World', 'Solide', '59 Kring' en 'Globe'. Aan account 'Kring' waren zestig gebruikers gekoppeld. Volgens justitie allemaal kaderleden van Satudarah.

Advocaten van de verdachten noemen het verzoek om hun cliënten opnieuw vast te zetten een "Verkapt appèl", zo stelt advocate Blonk, die Satudarah-kopstuk Michel B. bijstaat: "Via de achterdeur probeert het OM de verdachten weer in voorlopige hechtenis te krijgen."

Een collega van Blonk noemt het verzoek van de openbaar aanklager een "cosmetisch trucje."

De opsporingsdiensten weten nog niet van alle accounts wie erachter schuilging. De recherche stelt dat wel te weten van Exclu-gebruiker 'Charly'. Dat zou het account zijn van de Enschedese Satudarah-oprichter Michel B.

In chats heeft 'Charly' het over '600 stuks vanuit Ecuador' en '600 stuks naar Rusland'. Het OM concludeert daaruit dat Michel B. van plan was om 600 kilo cocaïne naar Rusland door te voeren.

Eerder al werd duidelijk dat hij met een andere Exclu-gebruiker had gechat over gigantische hoeveelheden co*ke die beschikbaar waren in Zuid-Amerika, onthulde RTV Oost. Zo werd gezegd dat 'ze door moesten werken, want er lag nog 35 ton klaar'. (35.000 kilo, red.)

LEES OOK Enschedeërs wilden 35.000 kilo cocaïne smokkelen, zegt de recherche

Naast Michel B. worden nog drie Enschedeërs verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige drugshandel: Mitchel v. H., Mitch K. en Okan P. De andere vijf verdachten komen uit Brabant en bekleedden allen hoge posities binnen de motorclub. Ze zouden duizenden kilo's co*ke uit Zuid-Amerika hebben laten komen.

Justitie wil Satudarah-kopstukken opnieuw achter tralies: 'Honderden kilo's co*ke naar Rusland' (4)

Regelneef

Mitchell v. H., uit het middenkader van de inmiddels verboden motorclub, zou in de co*kesmokkel gefungeerd hebben als een soort 'regelneef'. Hij zou verschillende medeverdachten hebben benaderd om mee te betalen aan de zendingen co*ke. Hij zou zelfs foto's van de drugs hebben gedeeld, met teksten als 'we hebben Coli en Boli', doelend op de productielanden van de co*ke. Ook chat hij volgens de politie over de prijzen: '21,5 per stuk'. (21.500 euro, red.)

LEES OOK Wannabe marinier uit Enschede spil in smokkel van duizenden kilo's co*ke

Ice

Een andere Enschedeër, Okan P., zou degene zijn die bij de financiers geld ging ophalen, zodat de partijen co*ke betaald konden worden. "Interesse in Boli?", zou hij gevraagd hebben onder pseudoniem 'Nachtwaker'. Begeleid met een foto. "Ik heb er 41."

Ook zou hij gereageerd hebben op de nog niet geïdentificeerde Exclu-gebruiker 37420. Die laatste heeft geschreven: "Vannacht gaat die varen. Dan moet ik maandag voor 1300 uur die pap in mijn stad hebben. Adidas vertelde dat je zijn ook betaalde."

Waarop 'Nachtwaker' (Okan) zou hebben geantwoord: "Oké, ik zorg dat het bij jou is. Dat lukt wel." Okan zou daarnaast hebben gehandeld in het zwaar verslavende crystal meth. "Ik heb 500 pegels ice liggen."

Naast het account 'Nachtwaker' zou Okan ook de gebruiker zijn geweest van het Exclu-account 'Chengizhan'.

Geheime dienst

Overigens zou een lading co*ke van 2.000 kilo zijn onderschept in de haven van Antwerpen. Een volgende - even zo grote - zending zou nooit de boot op gaan, want op 3 februari van dit jaar 'klapte het onderzoek', zoals dat heet. De politie maakte bekend live meegelezen te hebben met chatdienst Exclu. Op tientallen plekken vonden invallen plaats, vaak gepaard met aanhoudingen.

Opvallend is dat er zoveel bestuursleden van de inmiddels verboden motorclub zijn aangehouden. Zij werden eind 2021 veroordeeld tot jaren celstraf voor het leiding geven aan een criminele organisatie. Omdat de kopstukken in hoger beroep zijn gegaan, konden ze dat proces in vrijheid afwachten.

Het nieuwe onderzoek tegen hen begon vorig jaar zomer. Toen kwam er bij de geheime dienst van de politie een tip binnen dat de landelijke top van Satudarah ondanks een recente veroordeling 'gewoon' door was gegaan met grootschalige drugshandel. En dat de bestuursleden nog altijd de absolute leiders zouden zijn. Ze zouden de werkzaamheden uitbesteed hebben aan het middenkader en loopjongens, om zelf buiten schot te blijven.

Recherche

Gevolg was het optuigen van een groot rechercheteam. Dat team kwam afgelopen najaar tot de conclusie dat de tip zou kloppen. Zeker toen ze de berichten mee konden lezen die verstuurd werden via Exclu. "We konden klassiek recherchewerk combineren met berichten", zegt een politiebron.

Of de negen Satudarah-leden opnieuw worden aangehouden, wordt de komende weken duidelijk. Dan zal de rechtbank zich daar over buigen.

Afgelopen maandag werd een Enschedeër veroordeeld tot vijf jaar cel voor drugshandel. Hij zou gedeald hebben in dezelfde type blokken co*ke, als die door de Satudarah-leden naar Nederland zouden zijn gesmokkeld.

LEES OOK Enschedeër verdacht van forse drugshandel: "De kilo's co*ke vlogen de deur uit"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.

Laatste nieuws

Nieuws 112 Nieuws: buren en brandweer blussen woningbrand in Losser
Nieuws Drie gewonden bij steekincident in Deventer, één persoon aangehouden
Nieuws Illegale gokscene populair onder zakenlui tot broodgokkers, slechts een handjevol meldingen bij politie
Nieuws Waarom hout uit Dalfsen terechtkomt bij zakmesmakers in Zwitserland: "Best bizar"
Nieuws Een zandgat gevuld met plastic en vervuilde grond: omwonenden maken zich zorgen

Meer nieuws

Justitie wil Satudarah-kopstukken opnieuw achter tralies: 'Honderden kilo's co*ke naar Rusland' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 6598

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.