Alle negen Satudarah-kopstukken die verdacht worden van mega-co*kesmokkel op vrije voeten (2024)

Nieuws

Tom Meerbeek

18 juli 2023, 16:28 4 minuten leestijd

Alle negen Satudarah-kopstukken die verdacht worden van mega-co*kesmokkel op vrije voeten (2)

Alle negen Satudarah-leden die ervan worden verdacht betrokkenheid te hebben bij de smokkel van duizenden kilo's cocaïne komen op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank besloten. Vier van de mannen komen uit Enschede, onder wie Satudarah-oprichter Michel B. Ze mogen onder voorwaarden hun eindproces afwachten, ze gelden nog wel als verdachten.

Justitie verdenkt het negental ervan dat ze eind vorig jaar betrokkenheid hadden bij de smokkel van 2000 kilo co*ke. "Ze wisten dat die hoeveelheid aan boord was van een schip uit Zuid-Amerika." Uit chats zou blijken dat minstens 71 kilo bestemd zou zijn voor de handel van Satudarah-leden zelf.

Bak op rood

Overigens kregen ze de drugs nooit in handen, want de lading werd onderschept. "De bak staat op rood", werd er onderling gechat. Omdat de verzender van de co*ke waarschijnlijk de zogenoemde uithalers had geïnstrueerd, trof de verdachten geen blaam voor de onderschepping, is de gedachte. "Dus er werd een nieuwe zending beloofd, voor de helft van de prijs."

In het politiedossier zijn chats te lezen dat het niet bij die paar duizend kilo hoefde te blijven. Zo schrijft ene 'Lines' dat er nog 35.000 kilo in Zuid Amerika zou liggen. "Dus snel werken. Gas geven gabber!" De chats zijn verstuurd naar 'Charly'. Achter die gebruikersnaam van cryptocommunicatie-programma Exclu gaat volgens de recherche de Enschedese Satudarah-oprichter Michel B. schuil. Die zou via het Exclu-programma ook veelvuldig over drugshandel gechat hebben met plaatsgenoot Mitchell van H.

LEES OOK Enschedeërs wilden 35.000 kilo cocaïne smokkelen, zegt de recherche

Regelneef

Deze Mitchell, uit het middenkader van de inmiddels verboden motorclub, zou in de co*kesmokkel gefungeerd hebben als een soort 'regelneef'. Hij zou verschillende medeverdachten hebben benaderd om mee te betalen aan de zendingen co*ke. Hij zou zelfs foto's van de drugs hebben gedeeld, met teksten als 'we hebben Coli en Boli', doelend op de productielanden van de co*ke. Ook chat hij volgens de politie over de prijzen: '21,5 per stuk'.

Een andere Enschedeër, Okan P., zou degene zijn die bij de financiers geld ging ophalen, zodat de partijen co*ke betaald konden worden. De vierde Enschedeër komt in het politieonderzoek voor als loopjongen. Volgens hun advocaten is er wel veel gechat, maar kan daaruit alleen worden afgeleid dat de motorclub hooguit verantwoordelijk is voor 'slechts' 71 kilo. "Ze chatten misschien wel veel, maar het was vooral windowshoppen. Veel kijken, kijken, maar niet kopen."

Klapdag

De nieuwe zending van 2000 kilo zou nooit de boot op gaan, want op 3 februari van dit jaar 'klapte het onderzoek', zoals dat heet. De politie maakte bekend live meegelezen te hebben met chatdienst Exclu. Op tientallen plekken vonden invallen plaats, vaak gepaard met aanhoudingen.

Vrijwel geen van de verdachten in dit onderzoek werd die dag opgepakt. De vier Enschedeërs hebben zich later zelf bij de politie gemeld en zijn daarbij aangehouden. Naast hen zitten onder meer de wereldleider van Satudarah en de oud-penningmeester vast. Die laatste is inmiddels benoemd tot 'kapikane', één van de hoogste functies binnen Satudarah. In totaal zijn er nu negen verdachten.

Geheime dienst

Opvallend is dat er zoveel bestuursleden van de inmiddels verboden motorclub zijn aangehouden. Zij werden eind 2021 veroordeeld tot jaren celstraf voor het leiding geven aan een criminele organisatie. Omdat de kopstukken in hoger beroep zijn gegaan, konden ze dat proces in vrijheid afwachten.

Het nieuwe onderzoek tegen hen begon vorig jaar zomer. Toen kwam er bij de geheime dienst van de politie een tip binnen dat de landelijke top van Satudarah ondanks een recente veroordeling 'gewoon' door was gegaan met grootschalige drugshandel. En dat de bestuursleden nog altijd de absolute leiders zouden zijn. Ze zouden de werkzaamheden uitbesteed hebben aan het middenkader en loopjongens, om zelf buiten schot te blijven.

Gevolg was het optuigen van een groot rechercheteam. Dat team kwam afgelopen najaar tot de conclusie dat de tip zou kloppen. Zeker toen ze de berichten mee konden lezen die verstuurd werden via Exclu. "We konden klassiek recherchewerk combineren met berichten", zegt een politiebron.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.

Laatste nieuws

Nieuws 112 Nieuws: buren en brandweer blussen woningbrand in Losser
Nieuws Drie gewonden bij steekincident in Deventer, één persoon aangehouden
Nieuws Illegale gokscene populair onder zakenlui tot broodgokkers, slechts een handjevol meldingen bij politie
Nieuws Waarom hout uit Dalfsen terechtkomt bij zakmesmakers in Zwitserland: "Best bizar"
Nieuws Een zandgat gevuld met plastic en vervuilde grond: omwonenden maken zich zorgen

Meer nieuws

Alle negen Satudarah-kopstukken die verdacht worden van mega-co*kesmokkel op vrije voeten (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6592

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.