De mysterieuze bomaanslag op Martijn lijkt voor altijd in nevelen gehuld (2024)

Nieuws

Jan Colijn & Tom Meerbeek

Gisteren, 09:00 4 minuten leestijd

De mysterieuze bomaanslag op Martijn lijkt voor altijd in nevelen gehuld (3)

Hij moest op een bepaald tijdstip een pakje afleveren, maar juist op dat moment werd Martijn uit zijn busje geblazen. De pakketbezorger uit Borne overleefde de aanslag, maar kampt tot op de dag van vandaag met de fysieke en mentale gevolgen. Het mysterie rond de bomaanslag dreigt nu - een jaar na dato - voor altijd onopgelost te blijven.

Want de politie heeft het onderzoek naar de explosie stopgezet, zo moesten Martijn en zijn advocaat, strafpleiter Roy van der Wal, via Oost Nieuws horen.

Engelbewaarder

Het is alweer een jaar geleden. Een engelbewaarder moet zich die dag over hem hebben ontfermd. Want de explosie - onder de rook van de Grolsch Veste - was tot in de verre omtrek te horen. Een metaalplaat werd meters ver weggeslingerd en van het busje bleef niet veel meer dan een wrak over.

Het was medio april vorig jaar dat Martijn opdracht kreeg een pakje af te leveren in het buitengebied van Enschede. Zoals de man uit Borne in opdracht van derden wel vaker pakketjes bezorgde.
Maar deze keer liep het heel anders. Nadat hij op het opgegeven adres had aangebeld dat hij lampen kwam afleveren, vertelde de bewoner dat die helemaal niets had besteld.

We hebben het hier over een aanslag met een zeer krachtige bom

Door de lucht geslingerd

Toen hij weer in zijn busje zat, ging de bom af. Waarbij het slachtoffer eruit werd geslingerd. Zelf kan hij er zich niets van herinneren, maar getuigen hebben gezien hoe Martijn door de lucht vloog.

Het afgelopen jaar voltrok zich voor hem in stilte. Duidelijk is dat de politie een rechercheteam op de zaak had gezet, maar vooralsnog lijkt dat weinig tot niets te hebben opgeleverd.
Sterker, de politie heeft recent besloten het onderzoek stop te zetten. Er zijn simpelweg geen aanknopingspunten meer om te onderzoeken.

LEES OOK Slachtoffer bomaanslag Enschede zat nog in busje en werd eruit geblazen: 'Engeltje op schouder'

Achtergronden Martijn

Aanvankelijk richtte dit onderzoek zich onder meer op de achtergronden van slachtoffer Martijn. Waarbij nadrukkelijk werd nagegaan of er een verband bestond met zijn lidmaatschap van Saudarah, een supportgroep van de verboden verklaarde motorclub Satudarah. En ook Saudarah is intussen verboden.

Het slachtoffer komt uit Borne en vormt een nogal opvallende verschijning. Niet alleen vanwege zijn indrukwekkende postuur, maar vooral ook vanwege zijn vele tatoeages. Waarvan een groot aantal in zijn gezicht.

De mysterieuze bomaanslag op Martijn lijkt voor altijd in nevelen gehuld (5)

Dossier Festina

Ook onderzocht het rechercheteam of er wellicht een link was met het justitiedossier Festina. In die zaak verdenkt justitie de Bornenaar ervan dat hij samen met een groep andere Saudarah-leden is ingezet als knokploeg om een medewerker van een vervoersbedrijf in de Achterhoek 'een lesje te leren'. Dit omdat de medewerker de vuile was van het bedrijf buiten zou hebben gehangen.

LEES OOK Twentse Saudarah-leden ingezet als knokploeg om ambulancemedewerker lesje te leren

Oorverdovend stil

Maar van dat alles is - voor zover bekend - niets gebleken. Zo hard de dreun van de explosie was, zo oorverdovend stil bleef het voor Martijn van de kant van de recherche.

Terwijl er volgens hem en zijn advocaat Roy van der Wal toch wel het nodige te onderzoeken viel. "Als je dan nagaat dat iemand mijn cliënt opdracht geeft om op een bepaald tijdstip ergens te zijn en juist op dat moment gaat er een bom af, dan lijkt het me toch dat je die opdrachtgever op z'n minst aan het politiebureau uitnodigt voor een goed gesprek. En als mijn cliënt nog aardig wat geld tegoed heeft van eerdere opdrachten, dan is zo'n persoon lijkt mij person of interest. Maar voor zover ons bekend, heeft zo'n gesprek nooit plaatsgevonden."

Martijns advocaat Roy van der Wal vindt het onbegrijpelijk dat het onderzoek is stilgelegd: "We hebben het hier over een aanslag met een zeer krachtige bom. De afgelopen jaren hebben weliswaar vaker aanslagen gehad, maar dat is vrijwel altijd met zwaar vuurwerk. Een aanslag met een bom is echter wel even wat anders. Ik vind dat politie en justitie hier alles uit de kast moeten halen en vraag me eerlijk gezegd af of dat wel is gebeurd."

Reactie Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie laat in een reactie tegenover deze omroep weten dat het onderzoek is stopgezet. Volgens een woordvoerster zijn er simpelweg geen aanknopingspunten meer.

Justitie wil niet ingaan op vragen of forensisch onderzoek duidelijk heeft gemaakt om wat voor bom het ging. En de vraag bijvoorbeeld hoe die tot ontploffing werd gebracht. Via een timer? Of dat het projectiel wellicht op afstand - met een mobieltje wellicht - werd geactiveerd? Als er al informatie over bekend is, zal justitie die in het belang van het onderzoek niet geven, zo laat de woordvoerster weten.

'Niet uit leggen'

Martijn ondervindt tot op de dag van vandaag de naweeën van de aanslag. Fysiek en ook mentaal dreunt de aanslag nog keihard na. "Als er met een bom een aanslag op je leven wordt gepleegd, dan hakt dat er vanzelfsprekend behoorlijk in."
En dan komt daar nu de frustratie bij dat de recherche het onderzoek blijkt te hebben stilgelegd. Roy van der Wal: "Dat het onderzoek nu al wordt stopgezet, valt voor mij niet uit te leggen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.

De mysterieuze bomaanslag op Martijn lijkt voor altijd in nevelen gehuld (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6600

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.